...........

 

Startside Side 1 Side 2 Side 3.Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9

Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18

Side 19 Side 20 Side 21 Side 22 Side 24 Side 25

Bulgarien Grækenland

KUGs Balkantur 2011

Side 23

Kresna (igen-igen)

Da vi snart efter nåede frem til Kresna, var det sen aften. Vi satte bilen, gik gennem musikken i den velbesøgte lounge på det fine Hotel Strimon og fik straks vores værelse af portieren. I den lune aften gik vi med det samme op til den lille lokalitet ved hovedvejen, hvor vi tilbragte aftenerne, da vi sidst boede her i denne nedslidte by. Stedets unge datter var glad for at se os igen og viste stolt frem. Mange af møblerne var nu skiftet ud til brede sofaer med lave borde (alt sammen selvfølgelig anskaffet brugt). Brændeovnen midt i lokalet var fjernet (den var i det hele taget overflødig nu, hvor det varme forår var kickstartet i Bulgarien). Rummet fyldtes af rytmisk musik fra ophængte højttalere. Jo, der var sandelig gjort en indsats for at komme igang med en påkrævet identitetsændring, hvis man skulle følge med tiden. Og konkurrerre med loungen på Hotel Strimon om byens tilbageblevne ungdom. Om det så var det rigtige valg, må tiden jo vise. Efterhånden samledes en del personer ved vores bord. Venner og familie til værtsfamilien? Man opfattede os vist som nogen, der kunne give dette sted et udenlandsk pift/turistmæssigt løft? Vi fik endda udleveret en 10 år gammel turistfolder om Strumadalens lyksaligheder! (Jeg læste senere i den, at områdets bestand af landskildpadder er kraftig decimeret af "poachers".) Spændende, om KUG en dag kommer tilbage og ser, hvad der videre hændte her?

Mandag den 25. april 2011

Så kom foråret for alvor. Find solbrillerne frem igen, Jan!

Igen en varm sollys morgen. Solen fyldte den skålformede Strumadal helt op til randen. Havemøblerne var sat ud, og nu blev morgenmaden serveret udendørs på Hotel Strimon. Indefra loungen kunne vi høre musikken fra en bulgarsk lokalradio. (Selvom man ikke forstår en pind af sproget, kan man altid genkende klangen af euforiske reklamer!) Vi hørte på et tidspunkt Medina ("Addiction"). Jeg spurgte den kønne, meget unge pige med kaffen, om hun kendte artisten. "Yes, Medina, she is danish!" Det var dog imponerende. Hidtil havde vi ikke mødt en mors sjæl hernede på Balkan, der havde hørt om Danmark. Gad vide, om hun vidste mere om Danmark, end at "det er der, hvor Medina er fra")

"Ja, kun de tomme her! -Og du vil slet ikke have penge for dem?"

I dag skulle grænsen til Grækenland jo passeres. Når vi nu var i Kresna, hvor man af alle steder havde lagt grænseforretningerne, kunne vi da lige så godt småhandle lidt i dem og købe lidt af det sædvanlige. Jan skulle desuden have nogle af de karakteristiske store olivenoliebøtter, som grækerne dyrker blomster og urter i på deres trapper og altaner. Balkanmiljøet hjemme i Bagsværd skulle styrkes! Der blev købt nogle flotte nogen med deres indhold af olie. Men på den anden side af gaden havde en mand stablet en masse tomme oliebøtter op på fortovet til blikfang. (Bogstaveligt talt!) Ham måtte man da kunne snakke med. Det varede noget, før Jan fik gjort ham begribeligt, at han i ramme alvor faktisk kun var interesseret i de tomme bøtter. -Dem ville den undrende mand da ikke have noget for! -Tag bare nogle af dem! (Han var ihvertfald ikke den sædvanlige kræmmertype, som man ellers møder så tit hernede!)

Grækenland

Vi susede nu ned ad E 79 mod grænseovergangen til Grækenland. Vi kørte igen langs med Strumafloden, der nu fyldte hele flodsengen, og de store vandmasser pressede sig sydpå. Der var altså sket en voldsom forøgelse af vandmængden, siden vi kørte den modsatte vej. Hvad mon skildpadderne på flodbredderne sagde til det? Efter kontrol af pas (-og denne gang også af bilen. Havde vi gemt nogen personer bagi?) var vi påny i Grækenland. Nu komfortabelt på motorvej næsten lige til Kastoria. Det var en mærkbar forandring at se veje uden huller i asfalten og velholdte huse overalt. Og den helt moderne græske bilpark. (Gennemsnitsalderen på græske biler er her i 2011 betydeligt lavere end i Danmark!) Til gengæld var det slut med at se heste-og æseltrukne køretøjer.

Kastoria

Kastoria er en flot beliggende og arkitektonisk spændende by på 37.000 indbyggere. Den er smukt bygget på et næs, der stikker ud i Kastoriasøen. På næsten hvert andet hus ser man et skilt, der fortæller, at man her er beskæftiget indenfor pelsindustrien. Det er handel med dyrepelse, der har skabt det økonomiske fundament for denne velfriserede og og velhavende by. Husene og bilerne er store og flotte her i byen! Her var sandelig ganske anderledes end nogensomhelst steder i Bulgarien.

På vejen ind til byen holdt vi ind på en tankstation for at hælde benzin på Den Serbiske Taxa og for at drikke kaffe.

Efter kaffepausen gik vi lige en tur i området på den anden side af landevejen. I Nordgrækenland er der jo landskildpadder næsten overalt. Jo, der var skam også græske landskildpadder her!

Der er skildpadder her! Og der er altså MEGET grønnere end i Bulgarien

 

Tiljordet græsk landskildpadde Testudo hermanni boettgeri i biotop lige før Kastoria

De græske landskildpadder her i biotopen var mere eller mindre frisk tiljordede. -Jamen vil det sige, at de også her i Nordgrækenland først lige var kommet op fra deres vinterhi?

Græsk landskildpaddehun i biotop før Kastoria

 

Gammel græsk landskildpadde med skjoldråd

Efter en times vandring her i biotopen ville vi tættere på byen Kastoria. Vi passerede undervejs på hovedvejen en advarselstavle, der viste os, at vi kørte i et bjørneområde. Desværre så vi ingen bjørne.

Hjorte springer til venstre, Bjørne lunter til højre!

Tæt på selve byen satte vi bilen fra os ved en speciel græseng med masser af tætte grupperinger af brombærkrat og store samlinger af poppeltræer. Her så rigtig spændende ud!

Stor græsk landskildpaddehun Testudo hermanni boettgeri ved Kastoria.

Jamen, der var sandelig også landskildpadder her! Græske landskildpadder i massevis. I den høje forårsvegetation var der ligefrem trampet "skildpaddeveksler", nærmest små tunneller, af de rigtig mange landskildpadder, der lever her. Der var endvidere masser af de sædvanlige trykspor i græsset efter landskildpadder. Det var sidst på dagen, og solen var nu dækket af skyer, men alligevel så vi mange skildpadder her. De fleste havde allerede lagt sig ind i de mange uigennemtrængelige brombærkrat og var gået til ro for natten. Men der var stadig rigtig mange tilbage i vegetaionen på græsengen. Så i dag fik vi alligevel set en hel del skildpadder!

Græsk landskildpadde på den interessante græseng ved Kastoria



Ung græsk landskildpaddehan ved Kastoria.

 

Og her er der søreme en til!



Gammel og slidt er rette betegnelse for denne græske landskildpaddehan.


Gammel græsk landskildpadde med svamp og skjoldråd.


Igen græsk landskildpadde. Gammel og med "hammerlakhuller"

 

Græsk landskildpadde i en af de mange "skildpaddeveksler" i vegetationen.


Der lå en del skildpadder inde i de uigennemtrængelige brombærkrat.

 

Det var en rigtig interessant biotop at gå rundt i. Her var helt uforstyrret.

Biotopen her var meget uforstyrret. Altså bortset fra de sædvanlige affaldsbunker i udkanten af biotopen, som det jo altid er tilfældet på Balkan. Der lå et par enkelte, forfaldne, gamle huse, som ikke havde haft andre gæster end reptiler i mange år. Een ting er sikker! Der er ingen mennesker, der spiser skildpadder her på egnen. Der var rigtig mange skildpadder her i biotopen.

Biotopen mørknede langsomt sammen med vejret.

Vejret blev langsomt mere og mere trist. Der blev længere imellem de skildpadder, der stadig var fremme i lyset. Men vi fortsatte selvfølgelig vores slentren rundt her i denne flade biotop, så længe der stadig var liv.

Læs videre på Side 24

Startside Side 1 Side 2 Side 3.Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9

Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18

Side 19 Side 20 Side 21 Side 22 Side 24 Side 25

 

 Startside