. .............

 

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 9 Side 10

Side 11 Side 12 Side 13 Side 14

Grækenland (Olympos)

KUGs mission i september/oktober 2011

Side 8

Ved Kastoria (fortsat)

Tomt skjold fra græsk landskildpadde ved Kastoria.

Vi gennemsøgte den ret store biotop flere gange, men fandt ingen landskildpadder. Vi har jo for længst lært, at græske landskildpadder vågner op og bliver aktive ved 12 grader, men det var ikke tilfældet her. Ihvertfald kom skildpadderne ikke ud af de massivt store brombærkrat. Efterhånden var temperaturen i nærheden af de 30 grader. Til gengæld fandt vi adskillige tomme skjolde fra afdøde græske landskildpadder. Det gjorde vi ikke her i biotopen i april i år.

Fin ung græsk landskildpaddehan Testudo hermanni boettgeri i biotopen ved Kastoria.

Vi havde netop afsluttet sidste forgæves runde i biotopen og var på vej hen til bilen for at køre ind til Kastoria for at holde siesta i den varme periode, da jeg så en pæn yngre græsk landskildpaddehan. Det fik os til at gå en runde til.

Pludselig sad en 3-4 års græsk landskildpaddeunge midt i solen.

-Og lige midt i solen sad der en 3-4 år gammel græsk landskildpaddeunge. Små landskildpadder er kun fremme i solen i få minutter ad gangen, så det var heldigt lige at komme forbi her på dette tidspunkt. Flot lille dyr med et helt åleglat skjold! Vi gik videre!

Der botaniseres også, når KUG er i felten.

 

Dette skyldes vist ikke en naturlig død!

 

Det er vist lige nu, at man skal se på meget billig fast ejendom i Grækenland!

 

Fortsat testudotrekking. Brombærrene smager iøvrigt fantastisk i Grækenland i denne måned!

Men nu fandt vi altså ikke mere af interesse i den voldsomme varme. Vi vendte tilbage til beslutningen om at tage ind til byen for at holde siesta og afvente eftermiddagens temperaturfald.

Stemningsfuld siesta i skyggen her ved Kastoriasøen.

På søpromenaden i Kastoria ligger naturligt nok den ene servering efter den anden. Der var rigeligt med plads og flere steder var endog lukket. Forbruget er vist dalet i Grækenland!

Dekoration under presenningen.

 

Der var faktisk mange pelikaner i søen.

 

I Kastoriasøen fiskes med net. En hjælper med en spand opbevarer fangsten (små fisk).

Efter en lang kaffepause på den idylliske søfront i Kastoria, kørte vi en sightseeing tur rundt om søen. Da vi var kommet næsten rundt, så vi 2 græske landskildpadder på kørebanen! Omgående hurtig frastilling af bilen!

KUGs sædvanlige hindring af græsk tragedie. Her ved Kastoria.
Hurtigt et foto af 2 græskelandskildpadder ude på vejbanens asfalt
Hannen har som så ofte før jaget hunnen ud på asfalten
-Og så hurtigt ind i sikkerhed med Jer 2 forvildede fjolser!
Vi nåede det lige! Grækere på 4 hjul er nådesløse overfor skildpadder.

 

Der skulle da lige tages et billede af de 2 betuttede skildpadder, nu de var reddet ind i biotopen!

Som sædvanlig gennemsøgte vi biotoperne på begge sider af den vejstrækning, hvor de 2 græske landskildpadder havde forvildet sig ud på kørebanen. Og som sædvanlig fandt vi ingen skildpadder. Selvfølgelig er de der, men....

"Jeg leder ikke efter skildpadder, men jeg er osse et æsel!"

Vi kørte tilbage til vores "gamle" biotop, fordi vi håbede, at eftermiddagens lavere temperaturer havde lokket nogle af biotopens (dokumenterede fra forårets besøg her) mange græske landskildpadder frem. Det eneste vi så var et æsel, som var tøjret ligesom hestene.

HOV!! Der står da "MINES" her på skiltet med dødningehovedet!

Vi gik biotopen igennem flere gange. På et tidspunkt hørte jeg lyden af en skildpaddeparring dybt inde i et helt uigennemtrængeligt brombærkrat. Der var ingen muligheder for at trænge sig på, så jeg måtte opgive efter nogle forsøg og fortsætte vandringen gennem biotopen. Der viste sig imidlertid ikke flere skildpadder fremme.

Jan og jeg gik hver for sig og ledte, og da vi bagefter mødtes for at slutte af, lod Jan bogstavelig talt en bombe springe: Han havde da lige havde set en gammel advarselstavle, der advarede mod miner! Det var s.....!! Manden havde altså alligevel ret, da han i morges forsøgte at fortælle os, at der var miner her. En "glemt" rest fra den græske borgerkrig, der først endte i 1949? Er det meste af biotopen mineret, eller er der "bare" tale om et gammelt og eventuelt nedgravet depot? Grækerne dumper jo simpelthen alt i naturen. Er det derfor, at vi i april iagttog voldsomt mange landskildpadder her? Fordi folk ikke tør sætte deres fod her i minefeltet? Og skildpadderne derfor har absolut ro og fred til at fylde biotopen op med individer! Skildpadderne kan jo ikke læse.

Vi gav op her i biotopen og susede tilbage ad motorvejen til KUG-lejligheden i KUG-mobilen. Efter den sædvanlige skafning på en hyggelig taverna på hovedgaden i Litochoro, nød vi igen den lune aften i stolene på den stille terrasse i lyden af cikaderne .

Underligt: I går havde vi ikke regnet så meget med at se landskildpadder, men vi så ret mange. I dag regnede vi bestemt med at se mange landskildpadder, men vi så ret få!

Men igen. Årstiden (og varmen) taget i betragtning, var det efter omstændighederne i grunden meget tilfredsstillende, at vi indtil nu faktisk havde set landskildpadder hver eneste dag under denne sensommermission til Olympos, mv! Varm sol og lune udendørsaftener (og morgener) hver dag er nu heller ikke at foragte i slutningen af september! For et par nedkølede danskere!

Læs videre på side 9

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 9 Side 10

Side 11 Side 12 Side 13 Side 14