. .............

 

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10

Side 11 Side 12 Side 13 Side 14

Grækenland (Olympos)

KUGs mission i september/oktober 2011

Side 5

Ved Koloura (fortsat)

Ved Pinios flodens udmunding ligger der masser af sommerhuse i ægte Klondyke kvalitet.

Under siestaen kørte vi først sightseeing i vådområdet. Langs kysten ligger et større sommerhusområde, som nok ikke besøges meget af fremmede turister. Husene er med meget få ekstreme undtagelser banket sammen og muret op med genbrugsmaterialer og opført uden forstyrrende, æstetiske overvejelser. Der er åbenbart ingen miljøbestemmelser, strandbyggelinier, fredning, servitutter, lokalplaner, bygningsreglement, osv., der hæmmer det frie initiativ i den flotte natur! Selvom temperaturen lå på de 30 grader, så vi ingen mennesker. Her var død damp stille! Alt var allerede lukket helt ned efter sæsonen. I den absolutte stilhed færdedes kun de sædvanlige katte, som ses overalt i Grækenland.

Hvor den ene lægger en kirke, lægger den anden som bekendt en kro.

Vi fandt herefter ind til det store torv i Koloura, hvor den lille bys taverna havde åbent. Stilheden havde lagt sig fuldstændigt over hele området her under siestaen. Vi blev omhyggeligt vartet op af den søde gamle kromutter i sutsko, og Jan fik milde gaver med i rygsækken.

Jan måtte atter en gang personligt forhindre, at der kom sukker og mælk i kaffen.

 

Gammel og slidt græsk landskildpaddehan i vådområdet ved Koloura.

Da varmen efterhånden havde lagt sig noget, tog vi påny ud i vådområdet og vandrede videre i fredelig ensomhed. I det fjerne hørtes bølgeslaget nede fra stranden. Vi fandt en enkelt gammel græsk landskildpadde i lysningen i et lille skovområde. -Og det var så det! Vi så ikke flere landskildpadder i vådområdet i Pinios flodens delta dag!

På grund af den bløde bund i dette område af Pinios deltaet, er neglene ikke slidt ret meget på denne græske landskildpadde.

 

Overalt i flodens afgreninger og i vandhullerne så vi Emys orbicularis.

 

Denne her stub ville pynte hjemme i frilandsanlægget i Næstved!

 

Vådområdet i Pinios deltaet er forbløffende afvekslende at vandre i.

 

En drivende flamingoplade er en ideel solbadeplads for Emys!

Hen på eftermiddagen opgav vi at finde flere landskildpadder her i vådområdet. Vi havde nu gennemtrawlet alle "skildpaddeområder" i Pinios deltaet. Størsteparten af vådområdet er nemlig intensivt opdyrket. Der var mange marker med majs, solsikker og bomuld. Og dem holdt vi os af goder grunde fra.

Vi kørte over til den lille by Peleopiros, hvor vi i går holdt kaffepause i tavernaen og gjorde selvfølgelig det samme igen. Igen bemærkede vi, at tavernaerne i Grækenland er helt simple og prunkløse udenfor turistområderne. Ikke noget med blå stole og Zorbamusik her. Midt lokalet stod en brændeovn, ligesom vi bemærkede det overalt i de små kroer dette forår på KUGs tur til Bulgarien. Selvom det i dag var stegende varmt solskin, kan der altså godt blive rigtig koldt om vinteren i Nordgrækenland.

Midt i tavernen i Peleopiros står en brændeovn ligesom i kroerne i Bulgarien

Vi besluttede at slutte eftermiddagen af med at undersøge området længere syd for Olymposbjerget, og satte kursen mod øst. På dette stykke ville GPSen have os gennem en vejstrækning, som kun kunne befærdes frit af yngre geder. Opdateringen har da været rigelig detaljeret her i området.

Gonni

Der var ingen skildpadder i melonmarken. Klogt, hvis de vil undgå landmandens hakke!

Undervejs østover så vi, at det igen i dag regnede længere oppe på toppen af Olymposbjerget. Ved Gonni så vi en egnet biotop bag en melonmark. Vi gik tværs igennem den delvist afhøstede melonmark, hvor vi egentlig havde ventet at se skildpadder, men der var ingen. Varmen?

Fin biotop ved Gonna, men vi fandt ikke en eneste levende landskildpadde!

 

Lille, tomt og ødelagt skjold fra en græsk landskildpadde.

Heller ikke i den ellers så oplagte biotop længere oppe ad bjerget så vi skildpadder. Vi fandt derimod et tomt skildpaddeskjold fra en græsk landskildpadde på ca 10 cm. Så biotopen var da en landskildpaddebiotop. -Medmindre skjoldet var tabt her af en rovfugl??

Der dyrkes Kiwi her på Olymposbjerget. De var stenhårde endnu!

 

Det var også varmt at trave her denne sene eftermiddag på sydsiden af Olympos!

Inden vi som sædvanlig nød den stille aften i cikadesang på KUG-lejlighedens terrasse, fandt vi som altid en hyggelig taverna i Litochoro til aftensmaden. Her blev vi kontaktet af en velbeskænket ældre græker, der meget insisterede på at drøfte Grækenlands økonomiske problemer med os. Han skiftede imellem at være venligt anmasende og negativt kritisk overfor sådan nogle som os. Det ene øjeblik udtalte han, at det sagde sig selv, at nu skulle man i Grækenland tage sig sammen og begynde at betale regningen. Det næste øjeblik var det hans afgjorte opfattelse, at vi andre skyldte mere, end man gjorde her. Han kunne ihvertfald "se på os, at vi brugte mere end grækerne!" Da han forlod terrassen, meddelte han højlydt, at livet var nu bedre, når man bruger mere, end man har!

Onsdag den 28. september 2011

Straks om morgenen bevægede vi os i den varme sol ned i biotoperne Syd for Litochoro. Vi gennemgik en oplagt skildpaddebiotop uden at finde nogle landskildpadder. Hen på formiddagen indfandt vi os så i den samme biotop, som vi havde besøgt søndag den 25. september. Dengang så vi både bredrandede og græske landskildpadder her. Så vi vidste da, at der beviseligt var skildpadder her!

Flot bredrandet landskildpaddehan solbader i biotopen syd for Litochoro.

På en skråning sad der er flot bredrandet landskildpaddehan og lod sig varme op af formiddagssolen. Bag ham findes der en dyb kløft, der strækker sig mange kilometer mod øst. Han har formodentlig overnattet i den sikre kløft, og var nu på vej op i solen i biotopen her.

Vi zoomer ind på den bredrandede han.

 

Græsk landskildpadde i biotopen syd for Litochoro.

Vi så også en græsk landskildpadde, men så var det også ved at være alt, hvad dette sted havde tænkt sig at vise frem for KUG i dag. Forleden dag så vi ellers flere skildpadder her.

Bredrandet landskildpadde på plateauet syd for Litochoro.

Vi fortsatte søgningen, men indså efter nogen tid, at der var helt lukket for skildpadder nu her i middagsheden. Vi ville derfor ned til Det Ægæiske Hav for at prøve lykken der.

Læs videre på side 6

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10

Side 11 Side 12 Side 13 Side 14