. ...........

 

Forsiden Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9

Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18

Side 19 Side 20 Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Side 25 Side 26 Side 27

Side 28 Side 29 Side 30 Side 31 Side 32 Side 33 Side 34 Side 35 Side 36

Side 37 Side 38 Side 39 Side 41

Makedonien Kosovo

Kugs forårstour 2012

Side 40

KUG-dalen (fortsat)

KUG-dalen er en lise for krop og sjæl.

 

Et kik fra bjerget ned i en sidedal mellem bjergsiderne afslørede en flot Golden hermanni, der bare ventede på KUG.

 

Der er tale om en gammel og meget stor og flot Golden hermanni.

Lidt længere oppe i sidedalen var en græsk landskildpadde igang med spisningen.

 

Solbadende græsk landskildpadde ved siden af sit tryghedsskabende krat.

 

Græsk landskildpadde på fourageringsrude.

 

En "nærmest" Golden hermanni sidder delvist i skyggen af sit brombærkrat.

 

Flot smaragdfirben (Lacerta viridis). Han i yngledragt.

 

Hvad har Jan opdaget her i flodvandet?

 

Opdagelsen: En snog i vandet, der roligt jagtede haletudser og salamanderlarver.

 

 

KUG-dalens sidste nordlige bredning. Herefter fortsætter den kun som indsnævrende slugt til Serbien.

 

Heroppe i bunden slutter KUG-dalen. Kun vandet kan passere gennem de få cm, der til sidst skiller bjergsiderne deroppe. Mennesker og skildpadder kan ikke komme videre igennem her. Det konstaterede Jan og jeg, da vi opdagede KUG-dalen den 1.maj 2012. Men det er da underligt, at vegetationen vokser helt uhæmmet her i bunden af dalen. Den er ikke er afgræsset af kreaturer, får og geder, som vi jo har set komme heroppe nordfra et par gange i løbet af dagen. Der er heller ikke afføring fra husdyr, og der er heller ikke nedtrådte og fladtrykte arealer i græsset fra hvilende dyr. Det skulle der da ellers være, hvis det er her flokkene vender, før de returnerer ned gennem KUG-dalen? Der er noget, der ikke stemmer! -En opgave for KUG!

Gåden opklaret: KUG-dalen ender ikke her! Den fortsætter langt op i Serbien!
En hurtig rondering i området bagud viste, at der nogle hundrede meter bagude og op ad nogle afsatser/klippehyder ad den ene bjergside findes en stærkt tiltrampet smal sti. Stien er ikke umiddelbart synlig, fordi den forløber gennem krattet. Der lå kokasser og afføringskugler fra får og geder på denne sti! -Op ad den! Det viste sig, at stien går et stykke op på bjerget, hvorunder den passerer den fysiske afslutning på KUG-dalen, som vi hidtil havde kendt. Herefter fører stien igen ned til en ny fortsættelse af KUG-dalen mod nord! Dyrene kommer altså forbi dalens afslutning via en løngang! Den lille flod løber igen midt i den nyopdagede dal. Heroppe i den afsondrede lille dal flyder vandet meget langsomt, og der er ses stillestående små søer. Men var der også landskildpadder her? Ja, det var der sandelig. Vi fandt græske landskildpadder. Men vi fandt ingen mauriske landskildpadder. Det ville ellers have været interessant. Vi var vist inde i Serbien her. -Nu kom vi heller ikke så langt ind i den nye dal, som vi i grunden ville have ønsket. Så de kan sagtens være der. Næste gang, så...

 

Flot stor græsk landskildpaddeunge i den nyopdagede del af KUG-dalen.

 

En græsk landskildpadde sidder lige midt i et af dalbundens mange "trappetrin".

 

En nylig afdød meget gammel græsk landskildpadde sås i græsset.

 

Her er en smuk lille vandbiotop. Men hvad er det for et gammelt symbol, der ses på stenvæggen? Noget kultisk, som man siger, når man ikke ved noget? Helleristninger findes ellers kun i Norden? Med lidt nærmere eftersyn og refleksion (samt assisterende hjælp fra Sune) kunne jeg pludselig godt se, hvad det her drejer sig om. Selvfølgelig har hyrderne i naturen ikke offentlige toiletter, hvor de kan få afløb for de helt primitive tilbøjeligheder til graffitti, som altid har eksisteret. Intet gammelt. Intet nyt. Denne vignet har sikkert også været påført bjergsiderne af Alexander den Stores soldater. Og aldrig gået af mode siden da. Skriveredskabet har her været forkullet trø. Pind fra lejrbål?

 

Der var klokkefrøer (Bombina variegata) i KUG-dalens forlængelse

 

Der var også grønne frøer (Pelophylax esculentus) i KUG-dalens forlængelse.

 

Vi nåede ikke længere! Den meget spændende dal fortsætter videre mod nord. Men vi var vist efterhånden kommet et godt stykke ind i Serbien. Sandsynligvis er er der fri passage mellem landene her. Kreaturerne kommer jo ned i Kug-dalen heropefra, og det er ikke lige her, at de starter turen. -Men vi anede intet, og havde ikke lyst til at tilbringe resten af dagen (og mere?) med at tale med uniformerede folk med tjenestevåben og blanke knapper i jakken, så vi besluttede modstræbende at vende om nu. Vi må have grænsens koordinater på plads inden næste ekspedition her!

 

Vi vendte om og vandrede den lange, men smukke tur tilbage gennem KUG-dalen. Sikke oplevelser, denne dal rummer. Og så opdagede vi, at den går meget længere mod nord, end vi tidligere havde konstateret. Nemlig ind gennem bjergene, der danner grænsen til Serbien. Det er ikke helt utænkeligt, at vi kommer tilbage hertil!

På vejen tilbage gennem dalen til bilen så vi selvfølgelig igen masser af skildpadder. Her ses en lille græsk unge.

Læs videre på Side 41

Forsiden Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9

Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18

Side 19 Side 20 Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Side 25 Side 26 Side 27

Side 28 Side 29 Side 30 Side 31 Side 32 Side 33 Side 34 Side 35 Side 36

Side 37 Side 38 Side 39 Side 41