...............

 

Side 6 Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Startside

Grækenland (Peloponnes)

Rejseberetning for 2008

Side 5

Weissingeriiland (fortsat)

Weissingeriiland set mod syd. Taygethosbjergene til venstre.

Jan, Sune og jeg kørte herefter til landsbyen Eleochori sydøst for Agio Nikolaos og fandt en gammel overgroet olivenlund med gamle stensætninger. Her gik der en flot ung weissingeri.

Vi så en flot ung dværgmarginata.

 

Skal man gennem landsbyen Eleochori, kan det være klogt at lade bilen stå.

Kl. 15:00 mødtes De 5 på havnen i Agio Nikolaos og vi besluttede modstræbende at forlade weissingeriområdet og køre nordpå. Tiden var knap. Vi kørte til Kalamata og sendte postkort.

I Kalamata skal man ikke gøre sig uvenner med sjakket!

Herefter fortsatte vi via Tripoli til den lille by Levidi, hvor de 4 af os lejede os ind for natten i 2 værelser med bad. Vores seje herpetologiske hardcore deltager slog sit telt op i en fin biotop nord for Levidi. Han tog dog lige et bad hos os andre inden natten.

Igen var biotopen en gammel, delvis overgroet olivenlund med gamle sammenfaldne stensætninger. Den havde efterhånden nået en alder, hvor oliventræerne var meget sporadiske.

Undervejs til Levidi kørte vi igennem flere af de store områder, der var udbrændt under de voldsomme og som sædvanlig til dels påsatte brande, der hærgede Peloponnes i august/september 2007. Træer og buske står stadig som sorte afsvedne stabbe og stammer, men græs og urter gør allerede nu det hele forbløffende grønt.

-Men de tusindevis af skildpadder, der brændte ihjel, kommer ikke tilbage de første virkeligt mange år! -Om nogensinde.Inden sengetid spiste vi Sunes fødselsdagsmiddag på en Taverna i Levidi. -De evindelige lammekoteletter med tzaziki, græsk salat og 1 kilo rødvin.

Afbrændte områder på Peloponnes.

Nord for Levidi

Den 24. april kørte vi 4 straks om morgenen op til Henrik, der havde overnattet i den biotop, som vi fandt i går. Han havde som sædvanlig allerede fundet nogle dyr. Vi så en græsk landskildpaddehuns nattely. Hun lå i en "carport" under en sten, fuldstændig som jeg kan se det hjemme hos mig selv i vores anlæg i Næstved. -Jeg anede ikke før nu, at jeg havde kopieret naturen så godt!

Morgen i Levidi. Sovende græsk landskildpadde i "carport".

Henrik lagde et termometer på jorden foran hende. Kl. 08:30 var temperaturen 11 grader C. Hun sov fortsat trygt. Kl. 09:15 var temperaturen 12 grader C. Nu begyndte hun at røre på sig.

Hun vågnede ved 12 grader C.

Herefter flyttede hun den jord, der lå i vejen for fri passage, og gik ud i solen for at lade sig varme op inden spisningen. Det ser altså ud til, at det er ved 12 graders varme, at skildpadderne begynder at blive aktive?

En ny lun forårsdag venter. Først solbade. Så spise friske urter.

Efter nogle timers forløb kørte Arne og Henrik videre for at finde slanger, mv. Vi andre 3 fortsatte studierne i biotopen her nord for Levidi.

Bredrandet landskildpaddehun i Levidi.

I modsætning til den græske landskildpaddehun fra før, der overnattede i skjul, så overnattede den bredrandede landskildpaddehun på billedet ovenover fuldstændig ubeskyttet. Hun lå om morgenen og sov helt frit ovenpå et stengærde. (På stenen bag hende på billedet.) Ligesom den græske hun blev hun aktiv, da solen bankede temperaturen op.

Der var en øglesnog Malpolon insignitus.

 

Meget stor og velformet bredrandet landskildpaddehun.

 

Stor og velformet Bredrandet landsskildpaddehun Testudo marginata ved Levidi.

 

Bugskjold på den store bredrandede landskildpaddehun ved Levidi. Skjoldet er konkavt.

Efter nogle gode timer kørte Jan, Sune og jeg videre gennem bjergene på det Nordlige Peleponnes. Vi skulle mødes med de andre ved supermarkedet i Kiato og sammen fortsætte mod Athen. Vi så den ene ødelagte biotop efter den anden.Overalt var stengærdene bulldozet væk og oliventræerne var fældet.I stedet stod der nu vinstokke overalt. Selv på de mindste marker.

Nemea er en større by i dette område. Byen lægger navn til en græsk rødvin, som også er almindelig kendt i Danmark. -Jeg skal love for, at man pt. er ved at udvide produktionsområdet for Nemeavin!

Kastraki

Testudo marginata hun ved Kastravi.

Ved Kastraki så vi et område, der havde fået lov til at blive liggende urørt, og vi gik en tur gennem biotopen. Vi så en marginatahun i en mark med hvide kløverblomster.

Foråret på Peloponnes rummer mange sommerfugle, Melitaea cinxea.

Kefalari

Vi fortsatte kørslen gennem områder, der nu stort set overalt bliver udnyttet til intensiv vindyrkning på nyinddragne jorder.Ved Kefalari nærmede vi os et område, der så lovende ud. -Her holdt også allerede den anden udlejningsHyundai parkeret, så her var sikkert godt nok, når de 2 kyndige folk allerede var her. Vi gik biotoptur igen!

Massiv og voldsom stor bredrandet landskildpaddehun i Kefalari.

 

"Der må være flere bredrandede landskildpadder her!"

Læs videre på side 6

Side 6 Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Startside