..............

 

Startside Denne side er senest opdateretjanuar 2021.

Transporten af landskildpadder

 

 

En skotøjsæske med avispapir er en rigtig fin transportkasse til voksne landskildpadder.

Når du har erhvervet en skildpadde, skal den transporteres hjem. Senere vil der måske blive tale om andre transporter. Hvis du skal flytte, hvis der skulle blive tale om dyrlægebesøg, ferie i sommerhus, osv.

Det er en enkel og ukompliceret opgave at transportere en skildpadde. Du skal kun sikre dig 2 ting: Skildpadden må ikke få frost. Skildpadden må ikke få træk. Bare dissse 2 ting er på plads, er der sådan set ingen ende på, hvilke indretninger du kan anvende til formålet.

Både helt gratis æsker/kasser/emballage af pap og plastik, mv, fra husholdningen og meget dyrt indkøbte "dyrecontainere" i forskelligt udtænkte udgaver kan anvendes.

Man kan hos dyrehandlerne købe transportkasser i for eksempel kraftig plastic med store udskæringer til luftfornyelse. De er i grunden lavet til transport af pattedyr, men dyrehandleren sælger dem selvfølgelig også gerne til skildpaddejere, der efterspørger disse ting.

Sevfølgelig kan skildpadden transporteres forsvarligt i en sådan indretning, men faktisk er det en rigtigtig dårlig ide til skildpadder med de store udskæringer.

Hvis skildpadden får lys og derfor kan ane/skimte, at der "er noget udenfor", vil den under hele transporten ofte bruge alle sine kræfter på at komme ud. Hvis den ligger i en lukket mørk æske eller kasse, vil den normalt lægge sig til at sove, og således komme rolig og ustresset frem.

Varmekilde ikke nødvendigt

Hvis æsken/kassen så ovenikøbet står køligt i en cykelkurv eller i bagagerummet på en bil, vil skildpadden blive yderligere disponeret for at skrue vægen helt ned og gå fuldstændigt i ro og hvile. Især under længerevarende transporter med tog eller bil, er dette selvsagt en stor fordel.

Mange anvender varmeflasker/varmedunke, som de lægger ind i kassen. Dette er bestemt omsorgsfuldt, men som det fremgår, er det erfaringsmæssigt meget bedre at droppe dette.

Det er faktisk en meget bedre ide, at temperaturen ikke er for høj, når skildpadden skal transporteres. Som sagt reducerer skildpadden aktiviteten, når den opholder sig i kølige omgivelser.

Kun hvis skildpadden skal transporteres på gåben eller på cykel over længere afstande i frostvejr, er varmeflasken på sin plads og påkrævet.

Den helt enkle løsning. Sådan en lille æske kan anbringes alle vegne.

Selv bruger jeg som regel papæsker eller plasikboxe til transport af landskildpadder. For eksempel er skotøjsæsker fremragende til transport af voksne landskildpadder. Man kan så fore æsken indvendig med avispapir, således at skildpadden ikke rutcher rundt i kassen, hvis der skulle opstå ukontrollerede bevægelser. Jeg prikker aldrig lufthuller i låget af papæsker. Så får skildpadden jo lys, jfr. ovenfor. Det er heller ikke påkrævet. Der er rigeligt med luft til skildpadden. Sådan en æske er jo ikke hermetisk tæt. Desuden falder respirationsintensiteten, når skildpadden falder til ro i mørket.

Når jeg anvender plastikboxe har jeg forinden boret små huller i boxen. Ikke så store og ikke så mange. Som ovenfor nævnt er det ikke påkrævet med voldsom heftig luftfornyelse.

Stinna har lavet en fornem æske til transport af sine skildpaddeunger.

Meget store skildpadder, som for eksempel mine marginataer, er det ikke altid gørligt lige her og nu at skaffe en papkasse til af passende størrelse. Jeg har flere gange transporteret sådan en skildpadde ved at svøbe den helt ind i en bomuldspose og lægge den i  bilens bagagerum. -Også om vinteren. Skildpadde sov trygt, når jeg nåede frem. Jeg har aldrig brugt varmeflasker.

Når folk køber skildpaddeunger af mig og ikke har taget transportemballage med, får de altid ungerne med i en lille box/æske af plastik, som kan lukkes helt til.

Sådanne plastikboxe anvender jeg, når folk køber skildpadder hos mig og ikke selv har transportkasse med.

På "bundlag" af grønt, ligger skildpadderne fint i sådan en lille plastikbox! Låget klikkes bare på.

En lille æske kan ligge i en jakkelomme, i en håndtaske, i et handskerum, på bunden af bilen, osv. Er der tale om indkøb til engagerede børn, vil jeg normalt lægge ungen/erne i en lidt "større" åben indretning, som for eksempel en plastikæske til dessertis. Den/de ligger så på for eksempel blade, lidt græs eller flis. Så kan barnet sidde med skildpadden på skødet hele vejen hjem og iagttage dyret.

Startside