. ............

 

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 5 Side 6

Sardinien 2017

KUGs Rejsefortælling

Side 4

Mandag den 8. maj 2017

 

Et præcist gammel dansk ord dækker dette morgensyn fra balkonen til KUGs hotelværelse på Hotel da Cecco: Nemlig ordet

"Dagbrækningen". Intet rødt skær, men en kæmpe hvid halogenflash, der pludselig tændes ud over havstokken. Det blæser voldsomt fra vest, og det er køligt!

Nordøstsardinien er Marginataland. De er i dette område, hvor der er rigtig meget facon på landskabet. Men altså kun i de rigtige marginatabiotoper. Som der faktisk er mange af!

Sådan et plateau mellem bjergene kan være en fin marginatabiotop.

Her i kanten af krattet ligger en stor bredrandet landskildpadehun (Testudo margina sarda) og lade sig varme op af morgensolen.

Stor flot sardinsk bredrandet landskildpaddehun

Her et andet sted i udkanten af krattet ligger en flot og stor marginatahan og varmer op i solen.

Flot marginatahen. Den har en skade i en af rygskjoldpladerne. Det er faktisk ret sjældent, at marginataerne på sardinien har skjoldskader. I modsætning til Grækenland

Nogle kilometer højere oppe ad bjerget gik denne meget store marginatahan!

Vi fortsatte op ad bjerget!

Igen en af biotopens store og tunge bredrandede landskildpaddehanner.

I en rigtig marginatabiotop knaser skildpadden sig ubesværet igennem vegetationen. Det er anderledes svært/umuligt for KUG at komme igennem! -Uden at det tydeligt kan ses bagefter!

Så står vi på marginatabiotopens tag!

Megastor og tung sardinsk bredrandet landskildpaddehan (Testudo marginata sarda).

Sardinsk bredrandet landskildpaddehun (Testudo marginata sarda) solbader i vegetationen

De sardinske bredrandede landskildpadder er altså væsentlig større og tungere, end de bredrandede ladskildpadder i Grækenland. Men der er ikke tale om en anerkendt underart. Der er alene tale om en stor lokalform.

Bredrandet landskildpaddehun på display for fotografen.

Stor bredrandet landskildpaddehan.

De smukke Podarcis sicula cettii er jo overalt på Sardinien.

Der var faktisk ret mange store og flotte bredrandede landskildpadder her i området!

Gammel bredrandet landskildpaddehun.

Bredrandet sardinsk landskildpaddehun (Testudo marginata sarda) krydser stien lige foran KUG!

Her ligger en utoligt flot bredrandet landskildpaddehan i solen lige foran sit skjul.

Efter at have ventet uendeligt længe, ser vi hovedet komme forsigtigt frem. Landskildpadder er seismisk meget sensitive, og kan på lang afstand mærke vores fodtrin. Så den har hevet det hele ind i skjoldet, da den fornemmede, at vi nærmede os.

Kalkstenene er flotte på sardinien. Selvfølgelig er der kalk overalt på denne ø. -Ellers ville der jo ikke leve landskildpadder her! (Der lever som bekendt landskildpadder i Spanien. Der er nemlig kalksten i Spanien. Der lever ikke landskildpadder i Portugal. Der er nemlig ingen kalksten i Portugal.) Og så fremdeles!

Stor gammel bredrandet han går i stå med spisningen, da den fornemmer KUGs tilstedeværelse.

Bugskjoldet på den gamle han

De kraftige forben på den gamle sardinske han

Det havde igen været en meget fin, lang dag i biotoperne. Vi var endt midt inde i det nordlige Sardinien (Marginataland). Vi sluttede af her og kørte til Olbia for natten. Vi prøvede et par hoteller, som imidlertid var booket op. Men Hotel Panorama havde plads. Det var Hotel Panorama, der lejede os en ferielejlighed i Olbia sidste år.

Udsigten over Olbia fra Hotel Panoramas terrasse. (Der må da gå marginataer derovre på de grønne bjergsider.) Der skal man vist over næste gang

Olbias gamle centrum er stemningsmættet at slentre rundt i om aftenen. Men hov! -her til højre på det lile torv står der da et menustaffeli!

Jovist. Også her serveres der! Her på egenen spises først efter kl 21:00, så man er da godt sulten på denne tid. Pizza på Sardinien er i absolut særklasse. Og det bliver jo ikke ringere, når man i den lune forårsaften i vaskeægte sardinsk aftenatmosfære kan spise udenfor på det lille torv foran et af de fremragende pizzariaer!

Bilkørsel i det indre af Olbia foregår med tungen lige i munden. Men om natten er der helt stille i de små stræder hjem til Hotel Panorama (med flagene oppe over hovedindgangen).

Tirsdag den 9. maj 2017

 

 

Flot solskinsvejr fik os hurtigt ud i biotoperne inde midt i Marginataland. "Vi på vej´n igen!"

Sardinsk marginatahan krydser målrettet vores vej.

Portrætfoto. Bemærk de meget kraftige forben med meget store skæl.

Den gamle jernbanenørd kunne ikke dy sig lige her! Sardinien er jernbaneentusiastens tabte paradis. Tempio Pausania er en falden storhed. Tidligere gik der smalsporede tog i alle retninger. Flere perroner. Damplokomotiver, diesellokomotiver fra 30erne, skinnebusser fra halvtredserne, salonvogne og godsvogne, osv. Men så kom EUs strukturfonde, og man stod under en bruser med pengesedler. Nye flotte veje overalt. Smarte busser. Så det..

Kratluskerbilen blev noget støvet af biotopkørsel i bjergene!

Der var fine opstillinger i Olbias indre by i maj 2017

Vi havde booket Hotel Panorama for endnu en overnatning, så det var løsningen på natlogi denne tirsdag aften. (Olbia er iøvrigt ikke kedelig, hvis du har tid tilovers!)

Læs videre på Side 5

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 5 Side 6