..............

 

Startside

Ræve

Problem i frilandsanlægget?

En del skildpaddeholdere fortæller triste historier om ræves adfærd overfor landskildpadder i deres frilandsanlæg.

I rigtig mange år har jeg selv aldrig haft problemer med ræve i mine frilandsanlæg.

Der har nemlig aldrig vist sig nogen!

Jeg har altid ment, at min have er tilstrækkeligt indhegnet til, at rævene ikke kan komme til mine frilandsanlæg for landskildpadder.

Desuden er mine voksne landskildpadder typisk af en sådan størrelse, at ræve bestemt ikke uden videre kan gabe over dem og slæbe afsted med dem.

Mine landskildpadder under 10 cm går i anlæg, der er overdækket med trådvæv. Så de er under alle omstændigheder helt sikre.

Jeg har desuden forladt mig på, at skulle det endelig være, at en ræv eller lignende kom ind i haven, så er det jo sådan, at på Balkan lever der som bekendt masser af rovdyr, herunder også ræve, grævlinger, osv.

Her klarer skildpadderne sig ved at holde hoved og ben inde i skjoldet, således, at for eksempel en ræv godt kan lugte sig frem til, at der her er tale om "dåsemad", men ræven kan intet stille op, hvis bare skildpadden "holder sig idendørs".

Der er således siden 1989 intet sket her hos mig mht til kombinationen af min biotop og ræve.

Nu har jeg dog foretaget mig lidt yderligere.

I marts/april 2017 så jeg nogle gange om morgenen, at der havde været gravet forskellige steder i skildpaddegården. Den slags opgravninger, som man ser foretages med forpoterne af små hunde og katte. Et par gange var der tale om jordopgravninger  lige præcis, hvor jeg dagen før havde gravet skildpaddeæg op.

Jeg tænkte, at der nok var tale om opgravninger fra genboens dumme kat. Eller andre katte, måske.

Hm!

Den 8. juni 2017 kikkede så Helle en aften ved 22:30-tiden ud af vinduet og så et dyr sidde midt i skildpaddegården. Jo, det var da en ræv! Den sad roligt og kikkede sig om, som om den lige havde købt det hele til nedbrydning.

Den blev straks jaget væk og forsvandt ind gennem det tætte krat og op over hegnet på det eneste sted i haven, hvor hegnet bagved krattet kun er 1,20 cm højt. Resten er haven er omgivet af hegn på 1,80 cm højde.

Havelågen er dog kun 1,20 cm høj.

Hvad nu? Den ræv behøvede sandelig ikke at blive fast inventar her!

Hvis man googler emnet, viser det sig, at der findes utallige ultralydsapparater, der angiveligt meget effektivt skræmmer, hunde, katte, mår, ræve, fugle, rotter, osv, væk. De kan købes i danske og udenlandske webbutikker og fås i priser fra under 100 kr og op til næsten 1.000 kr. De fås både til batteri og til 230 V, og alle lovprises selvfølgelig af forhandleren. Det lyder rigtig godt!

Men læser man f eks her:

https://www.bolius.dk/skadedyrsbekaempelse-med-lyd-16895/

Ja så bliver man jo mere nøgtern. Jeg for mit vedkommende tror heller ikke på nogen egentlig effekt af disse apparater.

Ultralydsapparater er altså nok ikke sagen. Især ikke, hvis man har hund, sådan som vi har.

At skyde ræven, ser jeg bort fra. Hvem vil også sidde på taget af carporten hele natten, nat efter nat, for at vente på en ræv, der så ikke lige kommer, mens man venter. Og naboernes reaktion, efter at skuddene har vækket hele nabolaget?

Rævefælder?

Jeg googlede også rævefælder.
Resultat:

"Rævefælder kan købes ved f.eks Harald Nyborg, mv. Ligeledes kan de lånes af en vildkonsulent i dit skovdistrikt. Det er imidlertid meget svært at få ræven til at gå i en fælde, selv om der anvendes alverdens lækkerier som lokkemad. Den første ræv kan tage 3 uger eller længere at fange, og endnu længere at fange den næste, og det er praktisk taget umuligt at fange dem alle sammen. Meget hurtigt vil nye ræve indvandre og udfylde den ledige plads."

Så det er nok heller ikke lige sagen med en rævefælde.

Googler man videre, findes der en masse gamle husråd.

For eksempel:

"Få fat i noget menneskehår, evt kender du en frisør, de smider det alligevel væk, og læg det forskellige steder i haven eller bind nogle totter fast i nogle buske. Lugten fra dette holder ræven væk".

"Man får ikke besøg af ræven når man har hund, Hvis man tisser på sin grund tør ræven ikke komme, Hvis man spreder menneskehår eller hjortetaksolie ud, skræmmes ræven væk."

"I gamle dage tissede gårdmanden og karlene i gårdens hegn og rundt om hønsehuset. Det holdt rævene væk!"

"En hund i haven tisser, og lugten holder ræven væk. Hundehår på grunden holder også ræven væk."

"Ræven kan ikke overvinde lugten af hund." Osv.

Vores hund Coco (Cavalier King Charles Spaniel) var ikke ude i haven de første uger af juni 2017, fordi en operation af knæskallen gjorde hunden immobil. Så måske er der lidt om det med hunden? Fra den 14 juni er den fast ude i haven hver dag igen. (Og selv har jeg ikke planer om at tisse ræven væk!)

Lyskanon?

Måske er det løsningen?

Jeg nåede frem til at sætte en sensorstyret lyskaster op på carporten, således at den rækker ind over og dækker frilandsanlægget. Der er tale om LED lys. 10 W. Der er knald på! Købt i Bauhaus. Se fotos. Sensoren er indstillet til at reagere, allerede før det er rigtigt mørkt.

Her ses lyskasteren monteret på carporten.

Lyskasteren tæt på

Lyskasteren reagerer på den mindste bevægelse i anlægget

Der er straks kraftigt blitzlys i anlægget, når noget bevæger sig derinde.

Jeg regner med, at en ræv suser væk, hvis det hele med et pludselig ligger badet i lys, når den i nattens mulm og mørke lister ind i skildpaddegården.

Og så kan jeg jo også gå en tur i anlægget hver aften og lægge de skildpadder ind i drivhuset, som har lagt sig til at sove udenfor. Jeg tror ikke, at ræven klemmer sig ind gennem kattelemmen til drivhuset.

Jeg har indtil nu ikke set noget til ræven siden monteringen af lyskasteren.

Startside