...............

 

Startside Denne artikel er senest opdateret januar 2021

Penisfremfald

-og klitorisfremfald

I modsætning til, hvad der er tilfældet hos de fleste pattedyr, kan man ikke til daglig se noget til landskildpaddehannens penis. En landskildpaddehan har en meget stor penis, men den befinder sig udenfor samlejesituationen godt beskyttet inde i bunden af kloaken (halen) og kan ikke iagttages.

Der kan dog en gang imellem indtræffe en meget synlig undtagelse. Landskildpaddehanner har nemlig ind imellem såkaldt penisfremfald.

Det er ikke en sygdom. Men hvis man ikke kender fænomenet, bliver man selvfølgelig forfærdet, når man ser det første gang.

Mange tror, at det er tarmene eller sågar andre indvolde, der vælter ud af kloaken. Men det er altså bare hannens penis, der kommer frem til fuld beskuelse. Kort efter (få sekunder - nogle minutter) trækkes penis tilbage igen.

Som sagt er det normalt ikke en sygdom, og det skal følgelig ikke behandles.

En sjælden gang skyldes tilsynekomsten af kønsorganet, at der befinder sig fremmedlegemer, som irriterer penis. Der kan også være opstået små sår. Disse ting vil som regel reparere sig selv.

Hvis penisfremfaldet forbliver permanent (hvis penis ikke trækkes ind igen, men forbliver ude i længere tid (flere timer - op til flere dage), så er det afsted til krybdyrkyndig dyrlæge.

Der kan nemlig i så fald være tale om større skader, og der kan være tale om en infektion, for eksempel i urinvejene, og der kan være tale om andre unormale ting, der forårsager en penis prolaps.

Penis-prolaps er som de andre unormale årsager en følge af en underliggende patologi (sygdomsangreb). For eksempel en forstoppelse. I så fald hedder det som sagt afsted til krybdyrkyndig dyrlæge.

Mange bliver rimeligt nok urolige, når de ser en hanskildpadde trække penis ind, selvom den er snavset til af omgivelsene udenfor. Tag det helt roligt! -Jeg har aldrig set iagttagelige eftervirkninger af, at en helt tiljordet/tilsandet penis blev trukket ind i kloaken igen uden videre.

Og hannerne virker uforståeligt helt ligeglade!

Penisfremfald hos ung marginatahan.
Penisfremfald på ung bredrandet landskildpaddehan Testudo marginata.

Tvangsbadning af landskildpadder fremprovokerer ofte penisfremfald. Her er der så yderligere en grund til at undlade den unødvendige og meget let skadelige tvangsbadning af landskildpadder.

Læs Badning og vand

Klitorisfremfald

Penisfremfald er jo en oplagt mulighed for at kønsbestemme en skildpadde som en han, når dette fænomen indtræffer. Lidt forsigtighed tilrådes dog. Det sker nemlig også, men sjældnere, at en landskildpaddehun har fremfald af klioris. Den er også ret stor, men ikke nær så stor og spektakulær, og den ligner hannens penis.

Læs iøvrigt Kønsbestemmelse.

Lille klitorisfremfald på russisk landskildpaddehun. Foto John.

 

Klitorisfremfald hos ung maurisk landskildpaddehun.

 

Ung russisk hun med clitorisfremfald. Foto Amalie

Men husk ved både penisfremfald og fremfald af klitoris, at det normalt ikke er sygeligt, og der skal og må ikke doktoreres på det!

Det hele trækkes af sig selv ind i kloaken igen på et tidspunkt. Lad bare skildpadden være i fred! Lad være med at løften den op, osv. Det stresser den bare.

Hvis man begynder at smøre med vaseline eller gribe til andre former for velmenende kunstig "afhjælpning" af fænomenet, risikerer man, at skildpadden ikke længere er i stand til selv at trække det hele ind igen.

Hvis der undtagelsesvist går meget lang tid, uden at skildpadden får trukket kønsdelene ind igen, kan man måske give et lunkent bad (badning af europæiske landskildpadder må ellers stærkt frarådes, blandt andet fordi tarmfloraen ødelægges).

Men måske sidder der lidt grus/småsten eller indtørret afføring, der hindrer indtrækningen. Det kan i så fald fjernes og blødgøres af det lune bad.

Læs også landskildpadders anatomi

 

 

Startside