. .............

 

Startside Side 1 Side 2 Denne artikel er senest opdateret maj 2021.

Fredning,

CITES,

Status i dag

Side 3

Indholdsfortegnelse: I blokken til højre ses overskrifterne på denne side i artiklen Asien, Velbekomme, Medicinsk brug af skildpadder i Kina, Mine egne oplevelser i Hong Kong, Udbud af skildpadder i den kommercielle dyrehandel, Skildpadder som medicin, Skildpadder på middagsbordet, Vietnam

Asien

Skildpadder har det i det hele taget ikke godt på globalt plan. Især i Asien minimeres bestandene for hver dag. For eksempel må myriader af både land- og sumpskildpadder dagligt lade livet i Kina for at stille den umættelige kinesiske sult!

I følge Torsten Planck havde man som følge heraf næsten udryddet 30 % af de kendte skildpaddearter, før man i Kina før årtusindeskiftet begyndte at etablere skildpaddeopdrætsfarme.

Disse farme skal have en opdrætsbesætning på 20 millioner dyr. Heraf 60 % selvopdrættede og resten indsamlede eksemplarer. Der produceres nu over 100 millioner opdrættede dyr årligt. For ca. 30 år siden handledes der på de store fødevaremarkeder i Kina skønsmæssigt hvert år langt over 10 millioner skildpadder årligt. Storbyerne i Kina har op til 10 sådanne markeder i hver by. Handelen er stigende. Man anslår, at der nu handles ca. 50 millioner eksemplarer årligt til konsum!.

Et "Wet Market" i Hong Kong.

Min svigerdatter Cindy i Hong Kong har i maj måned 2008 sendt mig ovenstående billede, som hun har taget på et af de store fødevaremarkeder i byen, de såkaldte Wet Markets.

Kineserne spiser som bekendt alt og derfor selvfølgelig også skildpadder. Hovedsagelig er det sumpskildpadder, der ligger til salg her til daglig, men med mellemrum dukker der også landskildpadder op for at forsyne middagsbordene, som for eksempel den stærkt udryddelsestruede Manouria impressa.

Cindy fortæller, at landskildpadder også dukker op i mange små forretninger i de centrale dele af byen. Især skjoldene er efterspurgte til brug i medicinsk øjemed

Yderligere et billede fra Wet market i Hong Kong.

 

Slangehalsskildpadder Trionyx sinensis?

 

Velbekomme!

Cindy har sendt en kinesisk opskrift på lækker skildpaddesuppe, lavet fra grunden på frisk sumpskildpadde. Hun bemærker, at hvis der er tale om vintersuppe, styrker man gerne suppen med landskildpadde.

Eight-Treasure Softshelled Turtle Soup

Ingredients

600g local baby soft-shelled turtle

20g each of radix dioscorea, root of straight ladybell and drug solomonseal

12g each of fruit of Chinese wolfberry, pilose asiabell and root of milk vetch

40g each of dried pearl barley and gordon euryale

Seasoning Pinch of salt and pepper

  Method

1. Clean the soft-shelled turtle thoroughly, rinse off all the blood, then blanch.

2. Wash all the herbs, then soak them with 12 bowls of water for half an hour.

3. Bring the herbs with the water to a boil, then turn the heat down, remove the foams on top. Cover and cook over low heat for half an hour, then add the soft-shelled turtle, let it boil for 5 minutes,then remove the foams on top and cook for another hour. Season with salt and pepper before serving.

 

Vareudvalg på kinesisk fødevaremarked.

 

Denne restaurant i Hong Kong serverer skildpadder hele året. Om vinteren også slanger.

 

Disse sumpskildpadder på Wet Market koster 25 HK dollars pr.stk., dvs. 20 Dkr.pr.stk.

 

Sumpskildpadderne holdes også i nogle fødevarebutikker salgsklar sammen med fiskene.

 

Medicinsk brug af skildpadder i Kina

I det medicinske tidsskrift, som udgives af ITM, har jeg sakset en oversigt over de skildpadder, der er kendt i den kinesiske medicin:

ENDANGERED SPECIES ISSUES AFFECTING TURTLES AND TORTOISES USED IN CHINESE MEDICINE by Subhuti Dharmananda, Ph.D., Director, Institute for Traditional Medicine, Portland, Oregon

In Chinese medicine, several types of turtles and tortoises have been used in the past, though currently only two are extensively relied upon. In a 1982 book reviewing rarely used animal medicines (Zhongguo Yaoyong Dongwuzhi), the following species were mentioned (these are primarily substitutes for the two main species):

Tortoises Turtles
Platysternon megacephalum (Big-headed turtle) Chelonia mydas (Green sea turtle)
Clemmys bealei (Beals eyed turtle) Carette caretta (Loggerhead sea turtle)
Clemmys mutica (Asian yellow pond turtle) Erethmochelysimbricate (Hawksbill sea turtle)
Cuora flavomarginata (Yellow margined boxturtle) Dermochelys coriacea (Letherback turtle)
Cuora trifasciata (Golden coin turtle) Pelochelys bibroni (Asian giant softshell turtle)
Ocadia sinensis (Chinese striped neck urtle) Trionyx steindachneri (Wattle-necked softshell turtle)
Testudo elongata (Elongated tortoise)  
Testudo horsfieldii (Russiaan tortoise)  
Testudo impressa (Impressed tortoise)  

 

Der læsses skildpadder af til markedet i Ghuanzhou. Foto National Geogr.

Skildpadder som medicin
I Hong Kong ligger forretningerne med alternativ kinesisk medicin tæt. Nogle steder ligger der mange af slagsen i samme gade. Når omfanget er så kolossalt som her, er det vel ikke længere retvisende at betegne denne medicin som alternativ. I disse forretninger for traditionel medicin finder du til medicinsk brug simpelthen alt i tørrede dyr og planter, samt dele og produkter heraf. Også af skildpadder! (Blandt andet sælges hele, tørrede, bugskjolde og skiver heraf. Desuden sælges formalet/knust bugskjold af skildpadde i form af pulver.)

Traditionel kinesisk medicin er en meget stor og spændende artikel!

 

Tørrede dyr og dele af tørrede dyr på alle hylder. Også søheste! Nok ikke tilfældigt, at søhesten snart er udryddet!

Guīlínggāo, også kendt som Tortoise Jelly eller Turtle Jelly, er en kendt gele i den kinesiske medicin. Den sælges sågar også som dessert på restauranter. Den bliver efter traditionen blev lavet på bugskjoldet af Golden Coin turtle (Cuora trifasciata). Der tilsættes forskellige urter under processen. Guīlínggāo er efterspurgt, fordi den fremmer ens generelle velvære. Man fremhæver især, at den er en kur mod kræft.

På grund af disse oplysninger, skal Cuora trifasciata være den dyreste skildpadde i handelen. Prisen for et enkelt dyr skal løbe op i 25.000 HKD. Denne skildpaddeart er derfor nærmest udryddet. Udover forretninger, der sælger tørrede dele af dyr, finder du også forretninger, der løbende fremstiller og sælger egentlige mixturer af skildpadder. Herunder Guīlínggāo.

Her ses en af de mange (faktisk meget flotte) forretninger, hvor man traditionsmæssigt forarbejder og afkoger skildpadder. I kælderen nedenunder butikken går skildpadderne klar til at komme i gryderne/kedlerne. Det var dog ikke Cuora trifasciata, der gik dernede på dødsgangen. Man anvender alle slags skildpadder til produktionen, og man er ikke altid lige ærlige med, hvilke skildpaddearter, der gøres brug af. Landskildpadder smutter også med ind imellem. På disken står der flasker, der efter den kinesiske påskrift indeholder skildpadde.

Et zoomfoto ned gennem kældervinduet afslører, at man denne dag anvender rødørede terrapiner? i firmaet

Til venstre ses et foto af denne forretnings salgsflaske. Man ser tydeligt 2 skildpaddebugskjolde (plastron) på "slipset".

I traditionel kinesisk medicin refererer de forskellige afkog af skildpaddens bugskjold oprindelig til lever, nyre og hjerte. Det styrker yin og fastholder yang. Det styrker knogler og muskler. Det afbøder problemer med ryggen. Endvidere er det godt mod hoste og er feberdæmpende.

Ligeledes beriger det blodet og afkøler kroppen i den tropiske varme. Det afhjælper overgangsalderproblemer som for eksempel natlige svedeture, hedeture og irritabilitet. Endvidere er det livsforlængende! Jamen for katten da! Selvfølgelig er det blevet den store sællert her!

Her følger en af opskrifterne på en "skildpaddetonic": Bugskjoldet fjernes fra skildpadden, renses og tørres (oprindeligt i solen). Skjoldet knuses. Der anvendes 10-30 gram bugskjold pr portion. Dette koges først. Så tilsættes forskellige urter. Man kan også starte med at lave en fond på for eksempel afkogt fjerkræ og derpå tilsætte ovennævnte afkog i passende forhold.

Der findes også klassiske opskrifter, hvor skildpaddeskjoldet renses af den varme sol, mv, ved at ligge nedgravet i tørt sand. Sammen med noget af det resterende tørre sand røres skildpaddeskjoldresterne op med edddike.

Det frarådes gravide kvinder at indtage skildpadde i graviditetsperioden. Desuden bør ammende kvinder være tilbageholdende med forbruget.

Det oplyses, at man mange steder også anvender skildpaddens rygskjold (carapax) i produktionen.

Man kan også købe medicin tilvirket af skildpadde i form af piller.

På en tavle foran i forretningen vises en oversigt over menuerne. Det er ikke skildpaddeprodukter altsammen. Øverst til venstre ses "Herbal tortoise jelly (guilling jelly)". Fingeren peger på et andet skildpaddeprodukt, der drikkes som te.

Også her sælges der medicin fabrikeret på skildpadder. Pilen peger på et fornemt foto af udsøgte skildpaddearter.

Bag disken så jeg: Her i forretningen bruger man denne dag Pelomedusa subrufa? i produktionen.

 

I havnekiosken på Star Ferry Pier, Tim Sha Tsui, Kowloon, kan den travle passager lige nå at indtage en gang varm skildpaddesuppe inden afgang. Foto af et iøjnefaldende skilt på kioskens facade. Foto taget i 2013.

Samme sted i 2017

Skildpadder på middagsbordet
I alle kinesiske byer findes der store fødevaremarkeder, hvor man hver dag kan indkøbe helt friske og råvarer til middagsbordet. I millionbyerne er disse markeder kolossalt store. Her kan du finde alt i levende og nyslagtet fjerkræ, okse, gris, lam, osv. Alle slags helt friske frugter og grøntsager sælges selvfølgelig også her.

En del af markedet er som tidligere nævnt det såkaldte wet market, hvor du kan købe levende fisk, skaldyr, mv. Her ses i de enorme tilførsler af dyr også hver dag levende skildpadder klar til at kunden kan bringe den udvalgte skildpadde frisk hjem og henrette den på køkkenbordet inden tilberedningen.


Tai Po Hui Market ligger I bydelen af same navn. Tidligere var dette marked et "open market" i det fri, men nu foregår det hele indendørs. Der er lange gange, hvor utallige stader og boder med friske og levende dyr fra hav og ferskvand ligger i forlængelse af hinanden. Jeg så massevis af fiskearter, jeg aldrig har set, endsige hørt om før. Der var også massevis af alt andet godt fra havet, hvoraf jeg også måtte gætte mig til identiteten af det meste. Og der var også skildpadder! Salgsklare i kar, spande, bure og net!

Der er konstant travlhed med slagtning og udskæring af dyr ved alle udsalgsstederne.

 

1 stk. Pelodiscus sinensis lige fanget op og gjort klar til kunden.

I de kinesiske storbyer findes der rigtig mange fødevaremarkeder i hver by. I Hong Kong findes der ihvertfald 6 af slagsen. I Kina er alle tal ufatteligt store. Således sælges der årligt 2-cifrede millioner af tons af skildpadder til konsum på disse fødevaremarkeder. Alene i Hong Kong skal der årligt sælges op til 10 millioner tons skildpadder!

Pelodiscus sinensis, rødøret terrapin (trachemys scripta), mfl.

Det siger sig selv, at ikke alene Kina, men hele Asien er ved at ved at være støvsuget for vildtlevende skildpadder. Skildpadderne fanges på spyd, i net, i fælder, jordhuller og på fiskekroge. De graves ud af mudderet ved lavvande og af jorden under deres æstivation (hi). Også æggene graves op og anvendes til konsum. Særligt trænede hunde anvendes mange steder til at støve skildpadderne op. Priserne er bedst i Kina, så det meste af fangsten ender her.

Det oplyses (f.eks. Tortoise Trust) at den grundige udrensning i de vildtlevende skildpadder har medført opdagelse på fødevaremarkederne af hidtil ukendte arter, som man ikke siden har kunnet genfinde i naturen. Denne deroute har kun en uundgåelig udgang. Men for vedblivende at kunne levere tilstrækkeligt med skildpadder til den krævende sult, har man -tvunget af omstændighederne- fundet andre metoder end udelukkende at fortsætte tømningen af naturen. Nemlig farme! Man har næsten fået udryddet 30 % af de til nu kendte skildpaddearter (Torsten Planck), før man i Kina er begyndt at etablere skildpaddeopdrætsfarme. Disse farme skal have en opdrætsbesætning på 20 millioner dyr. Heraf 60 % selvopdrættede og resten indsamlede eksemplarer. Der produceres nu over 100 millioner opdræt årligt.

For ca. 30 år siden handledes der på de store fødevaremarkeder i Kina skønsmæssigt hvert år langt over 10 millioner skildpadder årligt. Storbyerne i Kina har op til 10 sådanne markeder i hver by. Handelen er stigende. Man anslår, at der nu handles over 50 millioner eksemplarer årligt til konsum!

Godt at sumpskildpadder kan holde vejret længe under vandet! Arterne kan vist ikke fastslås.

 

Pelodiscus sinensis, mfl.

San Hui Market

San Hui Market ligger i bydelen Tuen Mun San Hui Market er som markedet Tai Po Hui et stort indendørs fødevaremarked i adskillige etager. Der ses gså skildpadder til salg her!

Skildpadder på display i hele gangen! Herunder forskellige terrapiner, Pelodiscus sinensis, mfl.

 

Pelodiscus sinensis.

 

Mauremys sinensis og rødøret terrapin (Trachemys scripta), mv.

Sha Tin Market

Jeg fik mulighed for at besøge markedet i bydelen Sha Tin flere gange. Sha Tin Market er et fødevaremarked i flere etager ligesom de 2 andre, jeg allerede havde besøgt. Der var også skildpadder mellem fiskene her.

Pelodiscus sinensis, mv.

 

Pelodiscus sinensis.

 

Rødøret terrapin

 

Trachemys scripta. De 2 andre kan ikke identificeres!

På de 3 fødevaremarkeder, jeg besøgte, var der ikke egentlige problemer med at fotografere og filme. Men når det drejede sig om at tage billeder af de udstillede skildpadder, var man meget protesterende og hindrende.

Jeg så kun sumpskildpadder på de 3 Wet Markets, som jeg havde held til at få besøgt. Min svigerdatter Cindy fortæller, at der er mange flere skildpadder, og mange flere forskellige størrelser og arter af skildpadder til salg "om vinteren". Det er i den periode, at man især spiser skildpadder. Det er også i vintermånederne, at der dukker forskellige slags landskildpadder op på fødevaremarkederne! Landskildpadder er vintermad i Kina!

Hvis udviklingen fortsættet, og det tyder alt på, findes der ikke flere vildtlevende skildpadder i naturen i Asien om ikke så mange år. Skildpadder står tit på middagsbordet i hele Asien. Men i Kina spises der flest.

Anders Chu tog den 26. februar 2014 dette foto på Taipo Market i Hong Kong. Tilførslerne af friske råvarer til middagsbordet er vist ikke faldende.

Den 27. februar 2015 sendte Anders Chu et foto direkte fra Taipo Market. Der er her tale om en blødskildpadde (Trionychidae). Denne skildpaddeart bruges til suppe. Retten er kostbar og skal bestilles på restauranten på forhånd.

Her anvendes en Cuora flavomarginata som blikfang for madvaretilbuddet i form af skildpadder. Set i Sha Tin markedet i juli 2017.

Læs iøvrigt her: ww.marginata.dk/Artikler/hongkong.html

http://www.marginata.dk/Artikler/hongkong2017.html

Under coronapandemien i 2020 forbød Kina angiveligt de mange wet markets i byerne. I stedet opstod små madudstillinger på fortovet foran købmanden og supermarkedet. Foto fra Ganzhou

Vietnam

 

Liselotte Leth Nielsen, der bor i Nordvietnam, har taget og sendt billederne til venstre af den sjældne landskildpadde Manouria impressa.

En af de lokale beboere havde fanget den og ville spise den. Men skildpadden blev reddet af familien Nielsen og genudsat.

(Denne efterhånden ret sjældne og primitive asiatiske skildpadde kan blive meget stor, dvs. op til 25 kg.

Den er dermed den fjerdestørste landskildpadde på Jorden.

Som den eneste landskildpadde lægger den blødskallede æg, og som den eneste landskildpadde graver den ikke sine æg ned, men lægger dem i en rede af visne blade, som den forinden har samlet sammen. Herefter holder den vagt over reden, mens æggene udruges, hvilket også er unikt blandt skildpadder.)

 

Læs også Rovdriften

Startside Side 1 Side 2